Ryssland har varit i krig sedan 2014: En kontroversiell konflikt fortsätter


Uppdaterad 12.07 | Publicerad 11.58

Utrikesminister Tobias Billström (M)

Ryssland inledde kriget mot Ukraina 2014 när man annekterade Krimhalvön, säger utrikesminister Tobias Billström (M).

– Det går inte att lita på någonting som kommer ut från Moskvas sida. Punkt.

President Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov säger nu att Ryssland inte längre bedriver en ”militär specialoperation” i Ukraina utan befinner sig i krig. Det är första gången sedan den fullskaliga invasionen inleddes för drygt två år sedan som Kreml säger det.

– Ryssland befinner sig i krig med Ukraina sedan 2014. Och att Ryssland genomförde en fullskalig invasion av Ukraina i februari 2022 är ett faktum. Alla vet detta. Och att det blir tydligt är därför bara att välkomna, säger Tobias Billström.

– Den svenska regeringen anser hela tiden att det stått helt klart att den ryska aggressionen är ett krig och inte någonting annat.

Inleddes för tio år sedan

När Ryssland i strid med internationell rätt annekterade den ukrainska Krimhalvön 2014, och invaderade de ukrainska regionerna Donetsk och Luhansk, inleddes kriget.

– Världen reagerade men var inte tydlig, därför fick vi det här konstiga tillståndet med den frusna konflikten via Minskavtalen. Det är en av de stora lärdomarna för framtiden, vi ska inte tro på vad president Putin säger, för det är inga sanningar som kommer ut från Moskva, säger Billström.

Moskva har historiskt försökt kamouflera de förbrytelser som man begår i Ukraina, anser han.

– Det viktiga är att världen får se att det går inte att lita på någonting som kommer från Moskvas sida. Punkt. När det väl passar så ändrar man sina formuleringar.

Öka stödet och sanktioner

Talespersonen Dmitrij Peskov säger vidare att alla bör inse att Ryssland är i krig ”för sin inre mobilisering”.

– Det är säkert riktat till den ryska publiken, säger Billström.

Han ser det som ett tecken på att Ryssland förbereder sig för ett långvarigt krig där fler ryssar kan behöva mobiliseras.

– Rysslands aptit kommer inte att minska om man inte lider ett strategiskt nederlag i Ukraina och att Ukraina vinner kriget. Den slutsatsen bör vi dra och ställa in oss på att öka produktionen av militär materiel, öka sanktioner mot Ryssland och se till att vi hjälper Ukraina militärt, ekonomiskt och politiskt.