50 gånger mer än efter kriget


Palestinier köar för ett gratis mål mat i Rafah den 16 februari.


Priset på grönsaker, olja och mjöl har stigit till skyhöga nivåer i det belägrade Gaza, visar en rapport.

I norra Gaza kan en säck med mjöl kosta motsvarande tusentals kronor – pengar nästan ingen har.

Prisökningarna är särskilt slående i norra Gaza, dit hjälpleveranser knappt når längre. Men även i södra Gaza, där runt 1,5 miljoner palestinier beräknas ha sökt skydd från Israels attacker, säljs det lilla som finns för ockerpriser.

I Rafah i södra Gaza kostar lök nu 50 gånger mer än före kriget, rapporterar The Guardian med hänvisning till en rapport från den kristna hjälporganisationen Christian Aid. Spenat, juteblad och mangold säljs för priser runt 25 gånger högre än tidigare. Även olja och mjöl har blivit betydligt dyrare i takt med att kriget fortgår och nödhjälpen uteblir.

Svältvarningar

”Till följd av det dör barn i Gaza av näringsbrist och sjukdomar medan världen blundar för det”, säger organisationens Mellanösternchef William Bell enligt The Guardian.

Internationella organisationer har de senaste veckorna varnat alltmer enträget om en mycket nära förestående svältkatastrof i Gaza, särskilt i landremsans norra delar.

En 25-kilos säck med mjöl kan kosta motsvarande runt 200 svenska kronor i Rafah – och i norra Gaza så mycket som 4 000 kronor.

Hjälpen fast

Familjer, varav många har förlorat sina inkomster på grund av kriget, har därmed bara råd med ytterst små mängder och portioner.

En hjälparbetare vid den brittiska välgörenhetsorganisationen Restless Beings säger till The Guardian att ”absolut ingen har råd med situationen här”.

På lördagen rapporterar Al Jazeera att omkring 7 000 lastbilar väntar på tillstånd att få åka in i Gaza på den egyptiska sidan gränsen. Israels rigorösa kontroller av hjälpkonvojerna uppges vara orsaken till fördröjningen.