Brittiska kungahuset under press efter Kate’s announcement


Kensington Palace i London efter prinsessan Kates cancerbesked.

Först kung Charles, nu prinsessan Kate.

Att de båda har cancer pressar prins William och den brittiska monarkin.

– Det fattas unga personer i den brittiska monarkin, säger journalisten Ebba Kleberg von Sydow.

På fredagskvällen gick den brittiska prinsessan Kate ut i en video och berättade att hon har fått cancer. Beskedet kommer drygt en månad efter att hennes svärfar, kung Charles, berättade om sin cancer.

En av anledningarna till att nyheten kommer just nu är att vårdpersonal har försökt komma åt Kates journal, och en annan att brittiska skolelever går på påsklov – vilket gör att familjen hoppas att få lugn och ro, enligt Ebba Kleberg von Sydow, journalist och aktuell i Sveriges Radios podcast ”Monarkerna”.

Pressad från flera håll

Nu är prins William pressad från flera håll att representera det brittiska kungahuset med både pappa och fru sjuka. Även kungens syskon prinsessan Anne, prins Edward och kungens fru Camilla har åtagit sig fler uppgifter än tidigare för den brittiska monarkin.

– Camilla är 76 år gammal och kungens syskon är också uppe i åren. De har redan tagit över kungens arbetsuppgifter och kan inte täcka upp mer. Troligtvis kommer det brittiska hovets åtaganden i stället behöva minska, säger Ebba Kleberg von Sydow.

– Det naturliga hade varit om prins Harry hade gått in och täckt upp. I stället har det blivit tydligt att Harry och hans fru Meghan Markle har lämnat den brittiska monarkin och att det fattas det två unga personer, säger hon.

På frågan om sjukdomarna kommer att leda till att prins William och hans bror Harry begraver stridsyxan går åsikterna isär bland hovexperterna.

– Jag tror det finns en chans att stridsyxan begravs i alla fall tillfälligt, och att Harry kan komma till Storbritannien en tid nu när familjen är i kris, säger Johan T Lindwall, chefredaktör för Svensk Dam.

Många frågor

Men det tror inte hovexperten Roger Lundvall är sannolikt.

– Kungafamiljen litar inte på Harry och Harry är så avskydd i Storbritannien. Jag tror inte han att han kommer till undsättning, säger han.

Trots att många frågor kvarstår gällande prinsessan Kates sjukdom tror de hovexperter TT pratat med att medier och allmänhet nu kommer att lämna kungafamiljen ifred.

I stället kommer diskussionen framför allt att handla om ifall mediedebatten varit för hård och spekulativ.

– Vi får inte glömma att det finns ett skäl till den hårda mediebevakningen. Men det finns inget rätt eller fel här, eftersom det i här läget blir tydligt att kungafamiljen är symboler men också människor. I sådana här lägen krockar det, säger Ebba Kleberg von Sydow.