De tavelna som är förbjudna i Ryssland


Efter att Ryssland invaderade Ukraina har regimkritiska konstnärer i landet förlorat möjligheten att ställa ut sin konst.

En av dem är 29-åriga Alisa Gorsjenina från Uralbergen, som ofta utforskar urfolksteman i sin konst och värdesätter att det finns ryssar i Ryssland som är emot kriget i Ukraina.

– Mitt liv har förändrats markant sedan kriget startade. Innan var jag populär i Ryssland och hade många utställningar, men nu har jag endast en utställning kvar där. Många gallerier och konstnärskolleger vill inte längre samarbeta med mig på grund av min hållning mot kriget, säger hon i en intervju med NRK Sápmi.

”Hoppas på en bättre framtid”

Som ett resultat ställer hon nu ut sin konst på Hamsuncentret i Norge.

– I Norge och andra länder kan jag uttrycka mig fritt och diskutera olika ämnen, vilket är omöjligt för mig att göra i Ryssland. Men jag hoppas på förändring i framtiden.

Trots riskerna har flera regimkritiska konstnärer lämnat Ryssland. Men trots att Gorsjenina har blivit bötfälld vid antikrigsdemonstrationer har hon valt att stanna kvar.

– Det är mitt hem och jag önskar bo här. Jag förstår att det är farligt ibland, men jag är inte baserad i Moskva, vilket är bra. Jag tror på en bättre framtid, säger hon.

”Ger en annorlunda synvinkel”

Solveig Hirsch, direktör för Hamsuncentret, beskriver utställningen.

– Den är uppbyggd som en tidslinje där Gorsjenina beskriver de senaste två årens händelser. Utställningen inkluderar hennes dagboksanteckningar, fotografier och textilkonst. Det erbjuder en alternativ synvinkel på situationen i Ryssland och betonar sårbarheten, det personliga och mänskliga aspekterna, säger hon.

När det gäller risken av att ställa ut konsten i Norge säger Hirsch:

– Vi har diskuterat detta internt och med andra aktörer som samarbetar med ryska konstnärer. Men både Gorsjenina och vi är beredda att ta denna risk.