Eugenia återskapade sin vän med hjälp av AI efter att ha sörjt honom


Enligt Eugenia Kuyda, grundare av Replika, kan en bra AI-vän vara bättre än en dålig riktig vän. Hon tror att inom ett par år kommer vi kunna få avatarer som är mycket lika riktiga människor på grund av den snabba AI-utvecklingen. Hon fokuserar dock på att ge en ”själ” åt sina AI-karaktärer för att de ska kännas mänskliga i chattar.

Många använder sina AI-kompisar som emotionellt stöd och relationen börjar oftast som en vänskapsrelation men kan också utvecklas till romans. Det blir allt vanligare med romantiska relationer med AI-robotar och det finns till och med tjänster som riktar in sig enbart på AI-dejting.

”Jag var inte beredd att släppa taget”

Eugenia Kuyda saknade att prata med sin nära vän Roman efter att han tragiskt dog i en bilolycka. Hon ville kunna fortsätta samtalen de brukade ha och bestämde sig för att använda AI-teknik för att skapa en chattbot baserad på deras tidigare meddelanden.

Genom att använda träningsdata från alla meddelanden de skickat till varandra kunde hon återskapa Roman i form av en chattbot som hon och deras gemensamma vänner och familj kunde prata med via en app.

Gör det här oss lyckliga – eller ensamma?

Eugenia Kuyda grundade sin affärsidé om att erbjuda AI-vänner som inte existerar i verkliga livet baserat på hennes personliga erfarenhet av att sakna en nära vän. Hon menar att många av våra vänner lever online och att steget till att ha en AI-vän inte är så stort.

När det kommer till frågan om en virtuell relation är bra för alla eller inte, så menar Eugenia att det beror på de individuella skälen till varför någon väljer att använda tekniken. Det handlar inte om tekniken i sig är bra eller dålig utan om den leder till lycka eller ensamhet för användaren.

Se SVT:s nya dokumentär Generation AI på SVT Play.