Israel: 170 människor ”avlidna” vid al-Shifa


Israeliska soldater utanför Shifasjukhuset i Gaza stad i november förra året. Arkivbild.


De israeliska räderna i och kring Shifasjukhuset i Gaza stad fortgår. Sedan i måndags säger sig Israel ha dödat fler än 170 ”terrorister”. Ytterligare över 800 personer uppges ha gripits och förhörts, rapporterar Jerusalem Post.

De israeliska uppgifterna har inte bekräftats av någon oberoende part. Enligt uppgifter ska israelisk militär även ha satt byggnader runt sjukhuset i brand, rapporterar Al Jazeera.

Sedan krigets inledning har flera räder genomförts kring sjukhuset al-Shifa, där israelisk underrättelse menar att Hamasterrorister ”bedriver terrorverksamhet”. Den senaste inleddes i måndags.

Israel påstår att man undvikit skador på medicinsk utrustning, vårdpersonal och patienter – uppgifter som dock tillbakavisas från palestinskt håll.

Med hänvisning till en kollega vid al-Shifa uppger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus att 50 anställda och 143 patienter är inspärrade i en byggnad med omfattande brist på mat och vatten samt med enbart en fungerande toalett. Kritiskt sjuka patienter ligger på golven. Två uppges ha dött på grund av bristen på elektricitet, skriver Tedros på X.

Under lördagen besöker FN:s generalsekreterare António Guterres Egyptens gräns mot Gaza. Guterres förväntas upprepa kravet på en humanitär vapenvila i Gaza, dagen efter att Kina och Ryssland i FN:s säkerhetsråd röstade mot USA:s resolution om just en sådan.