Moskvadåd: En farlig väg mot brutalt förtryck


En medlem ur det ryska nationalgardet utanför konserthallen Crocus i utkanten av Moskva.


Dagen efter terrorattacken mot en konsertlokal utanför Moskva väntar världen på makthögkvarteret Kremls svar och reaktioner. Rysslandsexperten Matthew Sussex har sina föraningar:

Terrorgruppen IS har tagit på sig den mycket blodiga attacken mot konserthallen i Krasnogorsk i utkanten av Moskva, där dödstalen stiger. Men om det faktiskt är IS som ligger bakom är svårt att veta, enligt Rysslandsexperten Matthew Sussex, docent vid Australian National University.

Våldsamt svar

Attentatet skulle kunna vara ett sätt för Putin och Kreml att ena folket mot en gemensam fiende och öka stödet för en ny mobiliseringsvåg, menar Sussex.

Oavsett vem som ligger bakom dådet är han säker på Kremls kommande reaktioner.

– Det kommer att bli våldsamt, mycket våldsamt. Så har det varit tidigare mot islamistisk terror och i Moskva är de rädda för instabilitet i regionen.

Övervakad stad

I Moskva finns över 200 000 övervakningskameror. Att gärningsmännen kunde ta sig runt i staden och in i konserthallen, tungt beväpnade med automatvapen, menar Sussex är anmärkningsvärt.

Dessutom tog det tid innan FSB tog sig till attentatsplatsen.

– Det kommer att skada Putin. Han vill visa folket att Moskva är en trygg stad – och nu är det inte det, säger Matthew Sussex.