De tvungna männen att klä av sig
Palestinier som flytt den israeliska räden kring Shifasjukhuset i Gaza stad beskriver dagar av tung beskjutning, massarresteringar och hur de tvingats att gå förbi döda kroppar.

Parallellt kommer uppgifter om ytterligare israeliska attacker mot sjukhus i Gazaremsan.

Den israeliska räden – den fjärde i ordningen — mot Gazas största sjukhus al-Shifa inleddes i måndags. Israelisk militär uppger att över 170 ”terrorister” har dödats och 480 gripits.

En palestinsk man som AP pratat med beskriver hur han och hans familj under flera dagar gömde sig i köket i sitt lägenhetshus, ungefär 100 meter från sjukhuset, samtidigt som skottlossning och explosioner ekade utanför.

Skrämseltaktik

På lördagen stormade israeliska styrkor bostadshuset och tvingade alla däri att fly. Mannen berättar för AP att alla män tvingades klä av sig och att fyra av dem greps. Resten försågs med ögonbindlar och beordrades följa efter en stridsvagn.

– Då och då avfyrade stridsvagnen skott. Det var för att skrämma oss, berättar mannen för AP.

Yaron Finkelman, den israeliska arméns södra kommandochef, säger att Shifaräden hittills varit en lyckad operation men att man fortsätter tills ”den sista terroristen är i våra händer – död eller levande”.

Rökbomber mot sjukhus

Samtidigt kommer rapporter om israeliska offensiver mot andra sjukhus i Gazaremsan, i staden Khan Yunis. Palestinska Röda Halvmånen samt Al Jazeeras reportrar på plats uppger att sjukhuset al-Amal har omringats av israeliska militärfordon och bulldozers.

”Sjukhuset attackeras med rökbomber för att tvinga personal, skadade och flyktingar att lämna”, skriver Palestinska Röda Halvmånen på X.

Israel säger att man attackerat och förstört omkring 40 ”mål” i Amalområdet i västra Khan Yunis, däribland militära byggnader och underjordiska tunnlar.

Även från Nassersjukhuset i samma stad, som inte längre är i bruk efter tidigare israeliska angrepp, kommer rapporter om explosioner och skottlossning. Hundratals palestinier på flykt befinner sig i sjukhuset, enligt Al Jazeera.