Flera personer har gripits misstänkta för mordet på en hbtq-aktivistEtt banér i Rio de Janeiro som kräver att de som mördade den framstående politikern och aktivisten Marielle Franco ställs inför rätta. Arkivbild.
Ett banér i Rio de Janeiro som kräver att de som mördade den framstående politikern och aktivisten Marielle Franco ställs inför rätta. Arkivbild. Foto: Bruna Prado/AP/TT

Polis i Brasilien har gripit personer som misstänks ha planerat mordet på en framstående politiker och förkämpe för hbtq-rättigheter i landet.

Mordet på Marielle Franco, som satt i Rio de Janeiros kommunfullmäktige, fick omfattande uppmärksamhet, både i Brasilien och internationellt, då hon var framstående i kampen för försvaret av bland annat mänskliga rättigheter för den svarta befolkningen och för hbtq-personer.

Franco var också skarp i sin kritik mot polisbrutalitet, inte minst i Rio de Janeiros kåkstäder.

Hon sköts av gärningsmän i en förbipasserande bil i mars 2018. Även hennes chaufför sköts till döds i dådet i centrala Rio de Janeiro.

Polisen uppger att centrala personer i brottsutredningen gripits, utan att gå in på fler detaljer, och hänvisar till ett kommande uttalande från justitieminister Ricardo Lewandowski.