Går Senegal nu till val


Anhängare till presidentkandidaten Bassirou Diomaye Faye håller upp plakat för att visa sitt stöd. I dag är det dags för val i det västafrikanska landet.


Efter veckor av oroligheter går Senegal i dag till valurnorna för att välja landets nästa president.

Av de 17 kandidater som ställer upp är två favorittippade. Den ene, 62-årige Amadou Ba, är den nuvarande regeringskoalitionens kandidat och den andre är oppositionens Bassirou Diomaye Faye, 43.

Den sistnämnde släpptes nyligen ur fängelse tillsammans med en annan mycket populär oppositionspolitiker, Ousmane Sonko. Sonko tillåts inte själv ställa upp i valet efter en fällande förtalsdom, men han uppmanar sina anhängare att rösta på Faye.

Av Senegals runt 17 miljoner invånare är ungefär sju miljoner röstberättigade. Ungefär hälften av invånarna är under 20 år, enligt Ritzau.

Den sittande presidenten Macky Sall försökte nyligen flytta fram valet till två månader efter att hans mandatperiod löper ut, något som orsakade omfattande oroligheter i det annars vanligen lugna västafrikanska landet.

Nästa president får i uppdrag att stilla oroligheterna och försöka få in intäkter från nyligen upptäckta gas- och oljefyndigheter.

Preliminära valresultat väntas trilla in under natten mot måndagen, men mycket tyder på att det blir en andra valomgång.