Kris i Malawi: Vädret lamslår jordbruket


Malawis president Lazarus Chakwera. Arkivbild.


Malawis president vädjar om över två miljarder kronor i akut nödstöd då en hungerkatastrof hotar landet. Jordbruket i landet i södra Afrika drabbas hårt av torka och påföljande översvämningar, som i sin tur bland annat kopplas till väderfenomenet el Niño.

President Lazarus Chakweras vädjan gjordes i ett tal till nationen, där han samtidigt utlyste nationellt katastrofläge i 23 av landets 28 distrikt där torka och mycket kraftiga regn har avlöst varandra med katastrofala konsekvenser för jordbruket.

– Läget är förödande, sade Chakwera.

El Niño är ett regelbundet återkommande fenomen i Indiska oceanen och Stilla havet som har omfattande klimat- och miljökonsekvenser.

Väderfenomenet anses förvärras av utsläpp av växthusgaser.

Även Moçambique, Namibia, Zambia och Zimbabwe i södra Afrika har problem med jordbruksproduktionen på grund av väderfenomenets konsekvenser, enligt FN:s matorgan FAO.