Misstänkta gripna för terrorattacken i Moskva – våldsam konfrontation uppstår


Attacken mot Crocus City Hall i Krasnogorsk utanför Moskva resulterade i gripanden av elva personer vid 13.20-tiden, svensk tid. Terrorsekten IS har tagit på sig dådet, där minst 133 personer dödades. President Putin hävdar att samtliga skyldiga har gripits.

Terrorattack i Moskva

  • Gärningsman till vänster och vittne åt höger.

    Vittnena till terrordådet berättar: ”Sköt rätt in i folkmassan”

  • Terrorexperten Hans Brun och byggnaden i Ryssland.

    Det är troligt att IS ligger bakom terrorattacken i Moskva

Enligt ryska myndigheter greps fyra misstänkta i Brjanskregionen när de försökte ta sig till den ukrainska gränsen. En eldstrid bröt ut med polis enligt Ria, den statliga nyhetsbyrån.

Männen visades blodiga i rysk media

Ryska nyhetskanaler har publicerat flera filmklipp på de misstänkta, vars identiteter ännu inte är fastställda. Ett klipp visar en av dem förhörd efter att ha dragits i håret medan han låg på marken.

Den misstänkte hävdar att han kom till Ryssland från Turkiet och att en assistent till en predikant erbjöd honom en halv miljon rubel för att utföra attacken. Uppdragsgivaren förblir dock okänd.

I ett annat klipp förhörs en blodig man som påstås vara ledaren för gruppen, medan en annan misstänkt dras ut ur en skog. I ett annat klipp syns någon skära mannen i örat.

En fjärde misstänkt fotograferas liggandes på marken med ett skadat öga, innan han senare förhörs på sjukhus.

Uppgifter om koppling till Tadzjikistan

Enligt nyhetskanalen Baza och andra källor har vissa av de misstänkta kopplingar till Tadzjikistan. Ria noterar att dessa uppgifter ännu inte har bekräftats, men det ryska inrikesdepartementet har sagt att de inte är ryska medborgare.

Tadzjikistans utrikesdepartement har meddelat att de inte har fått information om att tadzjikiska medborgare var inblandade.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

President Putin kommenterar terrorattentatet i Moskva. Foto: Reuters

Meduza: Kreml ger instruktioner

Enligt uppgifter till nyhetssajten Meduza har statliga och Kremlvänliga medier fått direktiv från regimen att betona en möjlig koppling till Ukraina i sin rapportering.

Ukrainas regering har dock förnekat all inblandning och anklagar istället Kreml för att vara beredda att offra sina egna medborgare för att skapa hatmot Ukraina och uppnå sina mål.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Dave Primov vittnade om attacken. Foto: ASTRA. SVT.