Jordbruket står för ungefär en fjärdedel av de globala utsläppen, och en stor del av det kommer från just djurhållning.
– Om vi kan minska koldioxidavtrycket från djurhållning så tycker jag att det är bra, säger Jinkee Hong, en av forskarna bakom riset.
Framsteg
-
Trenden: Världens träbyggnader blir allt högre
-
Här odlar Olle en stol – av svamp
Ett användningsområde för den nya produkten kan enligt forskarna vara som mathjälp i svältkatastrofer.
– På platser där man inte får i sig så mycket näringsriktig kost skulle sådana här produkter som är hyfsat billiga kunna vara ett alternativ, säger Anne Charlotte Bunge, doktorand i hållbarhetsvetenskap på Stockholm Resilience Center vid Stockholms universitet.
”Går lika bra med linsgryta”
I Sverige har vi enligt Bunge inte behov av proteinberikat ris. Vi har redan tillgång till flera ickeanimaliska proteinkällor.
– Baljväxter är svaret på allt, vi behöver inte labba fram någonting nytt. Linsgryta, hummus och falafel har stor andel fullvärdigt protein, säger Anne Charlotte Bunge.