Så smakar köttriset från labbodling | SVT Nyheter


Jordbruket står för ungefär en fjärdedel av de globala utsläppen, och en stor del av det kommer från just djurhållning.

– Om vi kan minska koldioxidavtrycket från djurhållning så tycker jag att det är bra, säger Jinkee Hong, en av forskarna bakom riset.

Framsteg

  • Trenden: Världens träbyggnader blir allt högre

  • Här odlar Olle en stol – av svamp

Ett användningsområde för den nya produkten kan enligt forskarna vara som mathjälp i svältkatastrofer.

– På platser där man inte får i sig så mycket näringsriktig kost skulle sådana här produkter som är hyfsat billiga kunna vara ett alternativ, säger Anne Charlotte Bunge, doktorand i hållbarhetsvetenskap på Stockholm Resilience Center vid Stockholms universitet.

”Går lika bra med linsgryta”

I Sverige har vi enligt Bunge inte behov av proteinberikat ris. Vi har redan tillgång till flera ickeanimaliska proteinkällor.

– Baljväxter är svaret på allt, vi behöver inte labba fram någonting nytt. Linsgryta, hummus och falafel har stor andel fullvärdigt protein, säger Anne Charlotte Bunge.