Titeln kan göras om till: ”Harris: Misstaget med Rafah-offensiven”


USA:s vicepresident Kamala Harris.


USA:s ledning vidgar pressen på Israels regering om att mildra de militära insatserna i Gaza.

Vicepresident Kamala Harris hotar med konsekvenser om Israel inte lyssnar på USA.

I en intervju med det amerikanska tv-bolaget ABC säger demokraternas vicepresident Harris att Israel uppmanats att inte genomföra en offensiv i södra Gaza och runt staden Rafah.

– Vi har varit tydliga i flera samtal och på olika sätt att varje form av omfattande militär insats i Rafah skulle vara ett enormt misstag, sade Harris.

Hon reflekterade även över USA:s svar om Israel inte lyssnar till Washington, och svarade att det skulle kunna få ”konsekvenser”.

President Joe Biden har skärpt språkbruket gentemot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, och fått fräna svar tillbaka om utvecklingen i Mellanöstern. Så även senatens majoritetsledare Charles Schumer, även han demokrat, som kräver nyval i Israel.

Den amerikanske utrikesministern Antony Blinken genomför sin sjätte diplomatresa till regionen efter terrorstämplade Hamas attack mot Israel den 7 oktober, men Blinken har inte lyckats få israeliskt gehör på flera punkter.

En avgörande fråga är bristen på nödhjälp till civila i Gaza – och den israeliska militärens planering av en storoffensiv mot södra Gazaremsan.

– Jag har studerat kartan (över Gaza och regionen). Det finns ingenstans för folket att ta vägen, sade Harris till ABC och lade senare till att ”för många oskyldiga palestinier har dödats”.

USA ifrågasätter israeliska propåer att skapa ”humanitära öar” dit civila ska föras under en offensiv. Harris upprepade det amerikanska grundkravet om förändrad israelisk krigföring:

– Vi tar ett steg i taget, men vi är mycket tydliga i vårt sett att se på frågan om (en storoffensiv) ska ske eller inte.