Att Israel accepterar det är svårt att se


Anders Persson, expert på Mellanöstern, har svårt att se att Israel ska acceptera FN-resolutionen om vapenvila. Arkivbild.


Udden i FN-resolutionen om vapenvila är riktad mot Israel och ökar den diplomatiska pressen på landet, säger Mellanösternexperten Anders Persson.

Han säger att det nu återstår att se hur Israel och Hamas svarar på resolutionen.

– Jag har svårt att se att Israel ska acceptera det här, åtminstone i närtid. Jag tror att det kommer att komma en massa arga kommentarer från Israels sida, säger Anders Persson, forskare vid Linnéuniversitetet.

Det är också oklart hur Hamas ställer sig till resolutionen.

– Det som verkligen räknas är hur Hamas i Gaza kommer att ta emot det här. De har ju den yttersta talan.

Anders Persson säger att det inte alls är säkert att någon av parterna kommer att följa det här på marken.

– Även om en sida skulle göra det och den andra fortsätter att skjuta, kommer man då att hålla en ensidig vapenvila under beskjutning?

Enligt honom är det inte någon tvekan om att resolutionen ökar den diplomatiska pressen på framför allt Israel.

– Låt säga att Israel skulle bryta mot det här på ett flagrant sätt, till exempel med en markinvasion av Rafah. Då tror jag Israel kan stå inför, inte bitande sanktioner men åtminstone initiala sanktioner vilket är väldigt signifikant.

Till en början tror Anders Persson att stora delar av israelerna kommer att sluta upp kring premiärminister Benjamin Netanyahu.

– Man kommer att tycka att FN är anti-israeliskt. Men på sikt tror jag att det kan försvaga hans ställning och öppna upp ett bredare politiskt samtal i Israel.