Exklusiva bilder från polismorden i Malexander – ”för första gången avslöjat”


Fåglarna kvittrar och solen skiner den 28 maj år 1999 i Malexander. På flera små landsvägar står poliser uppställda för att kontrollera bilarna som passerar. En bit bort ligger deras två kollegor ihjälskjutna bakom en polisbil och i ett dike. Allting fångas på film av en fotograf från SVT.

– Jag uppfattade att många poliser var väldigt rädda, och på helspänn. De var dåligt utrustade och väldigt påverkade av det som hänt deras kollegor, säger Lasse Lampers som talat med många som var på plats den dagen.

Polismorden i Malexander

  • Bild på man i grå t-shirt och runda glasögon.

    Kollegan kritisk till att polismorden i Malexander dramatiseras: ”Blir inte bra”

  • ur dramaserien ”Smärtpunkten”

    SVT gör dramaserie av ”Smärtpunkten” om ”7:3” och morden i Malexander

Sköt mot annan polis

Ett rån hade skett på Östgöta Enskilda bank en bit bort i Kisa och innan mordet på poliserna hade rånarna skjutit mot en annan polis under sin flykt. I efterhand har det visat sig att rånarna befann sig bara kilometer från där poliserna stod och kontrollerade bilar.

– Alla bilar som dök upp kunde ha varit rånarnas, och det hade kunnat uppstå en konfrontation, säger Lasse Lampers.

Han tycker att det mest märkvärdiga är att SVT:s fotograf och reporter tilläts stå vid en av vägspärrarna, när rånarna bara befann sig kilometer därifrån.

Åtta minuters film från mordplatsen

Till programmet Kriminalarkivet: Polismordet i Malexander grävde Lasse Lampers fram råmaterial från morddagen. Han fick då tag i åtta minuters filmat material från mordplatsen som delvis aldrig publicerats tidigare. Det beror troligtvis på att filtarna lyfts bort från kropparna för att teknikerna ska göra sitt jobb, och därför fångar kameran poliserna blottade på gatan.

– Vi fick hantera det här materialet på ett vettigt sätt, vi ville inte att de skulle komma på avvägar. Men vi tycker att det historiska värdet är att fånga stämningen den här dagen, säger Lasse Lampers.

Se Kriminalarkivet: Polismorden i Malexander på SVT Play eller torsdagar klockan 21:30 i SVT 1.