Expert: Osäkert om varken Israel eller Hamas kommer att acceptera


En resolution som manar till en omedelbar humanitär vapenvila i Gaza och att Hamas släpper sin gisslan godkändes av 14 medlemmar i FN:s säkerhetsråd. USA valde för första gången att inte rösta alls, vilket Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kallar en ”tydlig reträtt”.

Netanyahu reagerade även genom att ställa in delegationens resa till Washington för att diskutera Israels planerade markinvasion av Rafah.

Sätter diplomatisk press

Även om resolutionen är bindande på pappret är det oklart hur den kommer påverka striderna. Statsvetaren Anders Persson vid Linnéuniversitetet tror att det inte nödvändigtvis kommer att göra någon omedelbar skillnad.

Enligt Persson är det osannolikt att Israel accepterar resolutionen direkt och att Hamas frivilligt släpper gisslan. Han menar dock att resolutionen kan leda till en viss press på parterna för att nå en vapenvila och minska konflikten.

Persson förutspår att andra länder kommer att fortsätta att pressa parterna och att det kommer att bli mer diplomatiskt arbete framöver.

Han tror även att resolutionen kan påverka förhandlingarna i Doha, huvudstaden i Qatar.

Mer om USA:s ställningstagande och motivering bakom det kan ses i videon ovan.