FN: Omedelbar vapenvila i Gaza godkänd – USA avstod från att rösta


FN:s säkerhetsråd har för första gången kunnat enas om en resolution som manar till vapenvila i Gaza.

Kravet innebär en humanitär omedelbar vapenvila som ska gälla under Ramadan fram till den 9 april som ett steg mot ett ”permanent och hållbart” slut på striderna.

Krig mellan Israel och Hamas

  • Israeliske journalisten Gideon Levy: ”Jag kallas landsförrädare”

  • Israel: 50 terrorister dödade i ny räd mot Al-Shifasjukhuset

Resolutionen om omedelbar vapenvila kan komma att tolkas på olika sätt, enligt Pål Wrange, professor i folkrättsbrott.

– Det handlar om omedelbar vapenvila som ska leda till permanent vapenvila. Resolutionen kräver alltså inte permanent vapenvila, utan enbart omedelbar vapenvila, säger han.

USA lade ner sin röst

14 medlemmar i FN:s säkerhetsråd röstade för resolutionen. USA valde för första gången att lägga ner sin röst helt.

– Det betyder oerhört mycket. Vi vet att USA är Israels närmaste allierade, säger Samir Abu Eid, Mellanösternkorrespondent, i SVT:s direktsändning:

– Tre gånger tidigare har de lagt in sitt veto när andra länder har lagt fram resolutioner om vapenvila. Men nu lägger USA ner sin röst, det skulle jag säga är en skarp kritik mot Israel.

Netanyahu ställer in USA-besök

Efter beskedet om att FN godkänt resolutionen och USA lagt ner sin röst, meddelade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att det är en ”tydlig reträtt” från deras håll. Även att han inte längre tänker skicka delegationen till Washington för att diskutera den planerade militärinsatsen i Rafah.

Vita husets talesperson John Kirby säger att de är ”mycket besvikna”, då de hade hoppats på att kunna föra samtal om alternativa möjliga lösningar till att Israel ska inta Rafah.