Försök på nytt med Gazaresolution i FNUppdaterad 07.13 | Publicerad 07.11

Dela Spara

Säkerhetsrådet har sitt säte i FN:s högkvarter i New York. Där sitter fem permanenta medlemmar och tio icke-permanenta, som väljs in på tvåårsbasis.

De 15 medlemmarna i FN:s säkerhetsråd gör i dag ännu ett försök att enas om en resolution om omedelbar humanitär vapenvila i Gaza. Det är oklart om USA ställer sig bakom texten.

Resolutionen har lagts fram av rådets tio icke-permanenta medlemmar och har stöd av de permanenta medlemmarna Ryssland och Kina. Den förordar vapenvila under den muslimska fastemånaden ramadan, som slutar den 9 april, som ett steg mot ett ”permanent och hållbart” slut på striderna.

I fredags sänkte Kina och Ryssland ett annat resolutionsförslag, som USA lagt fram. Det syftade till ett omedelbart vapenstillestånd och frigivning av den gisslan som terrorstämplade Hamas tog vid attacken mot Israel den 7 oktober.

Moskva ansåg att resolutionsutkastet inte uttryckligen krävde en vapenvila, utan enbart underströk hur avgörande en sådan är.

Källor inom USA:s FN-delegation har meddelat att man kan komma att lägga in sitt veto mot det nya förslaget. USA:s FN-ambassadör anser att förslaget ”inte stödjer de pågående förhandlingarna i Doha som kopplar eldupphör till att gisslantagna blir fria”.

USA har vid flera tillfällen tidigare lagt in veto i säkerhetsrådet mot resolutioner om vapenvila.