Här är de misstänkta för terrordådet i MoskvaDe misstänkta terroristerna har varit i Ryssland i flera månader – och verkar ha besökt konsertlokalerna flera gånger om. Deras kläder stämmer överens med gärningsmännens. Medan de utsätts för oförblommerad tortyr säger de att de gjorde det för pengar.

Ryska män i militära uniformer trycker ned en man på marken, i ett filmklipp som spridits i regimlojala ryska kanaler. Mannen är fängslad och blir filmad när han får frågor om vem han är. Han svarar, om än sluddrigt och på knagglig ryska, att han heter Sjamsidin Fariduni. Han får frågan vad han gjorde i konserthallen i Moskva och svarar att han sköt ”folk” – för pengar.

På andra bilder ses samme man ligga nedtryckt på ett golv med sina byxor neddragna, med antydningar om att han givits elstötar genom ledningar kopplade till skrevet.

Bilderna spreds först av kända propagandister, så kallade militärbloggare samt kanaler som genom tidigare publiceringar kan antas ha goda kontakter i Rysslands säkerhetsväsende.

På söndagen identifierades mannen som Sjamsidin Fariduni i en rättssal i Moskva, där han satt i den anklagades glasbur med tydliga spår av grovt våld. Totalt fyra män har gripits och anklagas av ryska myndigheter för dådet i evenemangslokalen Crocus City Hall i fredags kväll, där fler än 130 människor dödades. De uppges komma från Tadzjikistan.

En annan av de fyra visades upp i filmklipp där en militärklädd man skär av hans ena öra och försöker förmå honom att äta upp det. Han dök upp i rättssalen med bandagerat huvud. En tredje misstänkt kom till rättssalen med ett blåslaget ansikte och resterna av en tejpad plastpåse runt halsen. Den fjärde mannen rullades in i rullstol, knappt vid medvetande.

Männen säger under våldsam press att de har haft kontakt med en uppdragsgivare via sociala medier. Shamsidin Fariduni säger i filmklippen att han tagit emot hälften av 500 000 rubel, motsvarande knappt 60 000 kronor.

Tre av de fyra har varit i Ryssland i åtminstone flera månader. Av medieuppgifter och förhör tycks de ha bott på ett vandrarhem i Moskvaområdet sedan i början av mars. Sjamsidin Fariduni ses besöka Crocus City Hall vid en annan konsert den 7 mars. Han och en annan misstänkt rapporteras ha besökt lokalerna flera gånger i närtid.

Extremistgruppen IS säger sig stå bakom attacken och har visat filmmaterial som spelats in av gärningspersonerna. I klippen ses åtminstone två gärningsmän iförda likadana kläder som två av de misstänkta döda flera människor på brutala sätt, noterar nyhetssajten Agentstvo.