Israel: Precision Warfare around Hospitals”`html

Israeliska soldater vid al-Shifasjukhuset i staden Gaza. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle – Israel har genomfört räder i och runt sjukhuset ett antal gånger under kriget.


Israeliska styrkor fokuserar jakten på Hamasmän runt två sjukhus i Gazaremsan, meddelar armén.

I en engelskspråkig video hävdar talesmannen Daniel Hagari att ”Hamas öppnar eld inifrån al-Shifas akutmottagning”.

Den israeliska militären säger sig vara inbegripen i ”precisionsoperationer” runt al-Shifa, Gazaremsans största sjukhus, och al-Amal, ett sjukhus i Khan Yunis-området. Det senaste dygnet har ett 20-tal palestinska milismän dödats, enligt rapporten.

Enligt Israel måste man ge sig på sjukhusen och kvarteren runt, eftersom Hamas och andra väpnade palestinska grupper använder vårdområdena som baser. Hamas har förnekat detta och palestinska vittnen runt al-Shifa beskriver fruktansvärda scener med lik på gatorna och konstant bombardemang, skriver nyhetsbyrån AFP.

– Hamasstyrkor som gömmer sig runt al-Shifa skjuter granater mot våra styrkor och orsakar därmed stora skador på själva sjukhuset, säger Hagari, talesman för den israeliska militären.

– Hamas har kapat sjukhuset och gömmer sig bakom de sjuka och skadade, hävdar han.

Enligt Hagari går Israel väldigt försiktigt fram när det finns så mycket civila där. Men hjälporganisationen Palestinska röda halvmånen säger att al-Amal spärrats av med militärfordon och att sjukhusets personal i praktiken låsts in i lokalerna.

”`