Nya besked om användningen av lustgas förväntas komma idag


Utredarna kommer med sina rekommendationer om hur de tycker att lustgasen bör regleras. Arkivbild.

Ett oskyldigt partytilltag eller farligt och beroendeframkallande? I dag får regeringen svar på om det behövs åldersgränser eller andra regler mot lustgas.

Trenden att andas in lustgas på fest har hållit i sig sedan åtminstone 2020, då Giftinformationscentralen märkte en kraftig ökning av samtalen som handlade om lustgas.

Flitigt användande av lustgas slår ut vitamin B12 i kroppen vilket ger nervskador. Man kan kissa på sig och bli fumlig. Mer allvarliga symptom är psykoser, att man tappar minnet och kan få blodproppar i lungorna och hjärnan – det sistnämnda potentiellt livsfarligt.

I slutet av förra året inledde flera myndigheter en kampanj om det olustiga med lustgas, på uppdrag av regeringen.

Under måndagen överlämnas ”Utredningen om lustgas och vissa frågor inom alkohol- och tobaksområdet” till socialminister Jakob Forssmed (KD). Han har tidigare beskrivit lustgasens lättillgänglighet som djupt bekymmersam.

Utredningen kommer att innehålla förslag till reglering av icke-medicinsk användning av den populära partygasen. Det kan exempelvis röra sig om åldersgränser, hur lustgas får säljas och krav på hur man får göra reklam för den. Röster har höjts för att helt förbjuda lustgas utanför medicinskt användande.