Opposition mot seger i Senegals presidentval


Anhängare till den blivande presidenten Bassirou Diomaye Faye. Bild från i söndags.


Oppositionens Bassirou Diomaye Faye går mot seger i Senegals val. Den 44-årige politikern kommer att bli den yngste presidenten i landets historia, efter att hans främsta motståndare erkänt valförlust.

Enligt preliminära resultat är Faye tydligt före motståndaren Amadou Ba. Officiella valresultat väntas före slutet av veckan.

Ba, den nuvarande regeringskoalitionens kandidat, har erkänt Fayes vinst och gratulerat honom.

Även den avgående presidenten Macky Sall har gratulerat Faye och hyllar ”en seger för den senegalesiska demokratin”.

Sall kastade in det vanligtvis stabila Senegal i en politisk kris när han i början av februari valde att skjuta upp valet – ursprungligen planerat till den 25 februari – på obestämd tid.

Beskedet utlöste omfattande och delvis våldsamma protester, där demonstranter möttes av tårgas och strypt internet.

Bassirou Diomaye Faye släpptes ur fängelse bara tio dagar före söndagens val, efter att en kontroversiell amnestilag klubbats igenom. Det gjorde han tillsammans med andra som fängslats under politiska demonstrationer eller av politiska skäl.

Lagen har kritiserats eftersom den innebär att tjänstemän och poliser som dödat eller misshandlat demonstranter också går fria.

Det är första gången sedan landet blev självständigt från Frankrike 1960 som en oppositionskandidat har vunnit i den första röstningsomgången i presidentvalet.

Faye har inte talat offentligt sedan valet, men har tidigare lovat att omförhandla gas- och oljekontrakt. I presidentvalet ställde 17 kandidater upp.