Snusförbud: Varför det måste bli verklighet
S gruppledare Lena Hallengren välkomnar förslaget om snusförbud på skoltid.

Men Muf rasar: ”Snuset är en del av svensk kultur.”

Socialdemokraterna tillsatte den utredning som nu lämnat flera förslag till regeringen om nikotin, lustgas, alkohol och tobak.

Ett förbud föreslås mot att sälja lustgas i berusningssyfte. Och dessutom att snusa och ”vejpa” på skoltid.

Utredningen har presenterat viktiga förslag, enligt Lena Hallengren (S).

”Nu måste regeringen se till att förslagen går på remiss så att de också kan bli verklighet. Vi politiker måste helt enkelt göra det vi kan för att förhindra att unga luras av in i nikotinberoende av den starka snuslobbyn.”

Men Moderata ungdomsförbundet (Muf) rasar mot utredningen.

”Forssmed verkar vilja konkurrera med Annika Strandhäll om vem som kan vara den tråkigaste och sossigaste ministern i Sverige. Han använder sin låtsasportfölj här och försöker lösa en massa låtsasproblem”, skriver ordföranden Douglas Thor i en kommentar.

Regeringen ska inte lägga sig i om folk snusar i skolan eller på arbetsplatsen, anser han.

”Om något så är det ju att snuset är en del av svensk kultur som har gjort att vi har så få rökare.”

Socialminister Jakob Forssmed (KD) vill inte kommentera hur han ställer sig till utredningens förslag men säger följande:

– Vi har nu en närmast explosionsartad ökning av användandet bland barn och unga när det gäller vitt snus. Det påverkar dem, deras hjärnor är mer känsliga, det påverkar deras sömn och skapar ett beroende som barn inte ska hamna i. Det behöver vi på olika sätt arbeta för att förhindra.