Trumps ultimatum: Betala miljardbot eller riskera utmätning


Byggnader, bostäder, flygplan och bilar.

Expresident Donald Trumps ägodelar kan komma att utmätas om han inte betalar böter på motsvarande nära 5 miljarder kronor till delstaten New York.

Deadline är i dag.

– Om han inte har medel att betala yrkar vi att domstolen ser till att påföljden efterlevs. Vi kommer att be domaren beslagta hans tillgångar.

Letitia James, chef för New Yorks justitiedepartement och agerande åklagare, lät säker på sin sak när hon för tv-kanalen ABC redogjorde för vad som sker om Trump inte betalar sin miljardbot.

– Jag tittar på (Trumpägda fastigheten) Wall street 40 varenda dag, sade hon menande.

”Omöjligt” att få lån

Böterna, ursprungligen 355 miljoner dollar som på grund av den höga räntan stigit till över 450 miljoner dollar, utdömdes jämte näringsförbud i februari. Detta i ett civilrättsligt bedrägerimål där Trump och hans söner fälldes för att ha blåst upp värdet på familjeföretagets tillgångar och fastigheter.

Donald Trump, som av allt att döma blir Republikanernas presidentkandidat i höstens presidentval, har förklarat sig oskyldig och överklagat domen. Men för att komma vidare i processen måste böterna betalas.

Pengarna är dock svåra att få fram. I förra veckan vädjade expresidentens jurister om anstånd eller att betalningskravet sätts på paus tills dess att överklagandeprocessen är avgjord. Trots kontakter med ett trettiotal långivare har man inte kunnat säkra beloppet, skriver advokaterna i inlagan och beskriver låneprocessen som en ”praktisk omöjlighet”, enligt medier.

Appellationsdomstolen har ännu inte kommit med svar och inom timmar löper tidsfristen att betala ut.

Sälja aktier?

Ett alternativ, som amerikanska medier spekulerar i, är att Donald Trump går i personlig konkurs. Det är dock något expresidenten själv inte uppges förorda, då det innebär dålig publicitet för en presumtiv presidentkandidat.

En annan variant är att Trump försöker få loss pengar från fredagens sammanslagning mellan det egna mediebolaget Trump Media & Technology Group, som äger medieplattformen Truth Social, och det Nasdaqnoterade ägarbolaget Digital World Acquisitions.

Affären rapporteras ge Trump ett kassatillskott i form av aktier som kan vara värda uppemot 3 miljarder dollar. Men dessa får inte säljas förrän efter sex månader, enligt reglerna.

I fredags skrev expresidenten på just Truth Social att han har nära 500 miljoner dollar i kontanter, men att han vill lägga dessa på sin presidentkampanj.