Varför IS vill genomföra attacker mot Ryssland


Det är fortfarande oklart vem som ligger bakom terrordådet mot Crocus city hall i Moskva. Ryssland fortsätter att peka finger mot Ukraina, medan allt fler experter misstänker att den afghanska IS-grenen IS Khorasan är ansvarig.

Gruppen, som tog på sig attacken, har länge sett Ryssland som ett viktigt mål.

Terrorattack i Moskva

  • Experten förklarar om IS är på väg tillbaka.

    Mellanösternexperten om nya IS-falangen: ”Mycket större än vi tror”

  • Bilder från sociala medier

    Misstänkta terroristerna utsatta för tortyr

Amira Jadoon, terrorforskare vid Clemson University i USA, nämner att Islamiska staten och IS Khorasan ser Ryssland som en av sina huvudfiender.

Kontakt med talibaner

Jadoon påpekar att flera faktorer gör Ryssland till ett attraktivt mål för gruppen, bland annat landets deltagande i kampen mot IS i Syrien och försöken att etablera förbindelser med talibanerna.

Terrorexperten Hans Brun diskuterar de långvariga konflikterna mellan den ryska centralmakten och muslimska minoriteter som jihadisterna utnyttjar.

Stärker gruppens rykte

Amira Jadoon tror att attacken i Moskva kan fungera som en rekryteringskampanj för IS Khorasan, vilka strävar efter att skapa ett nytt kalifat i Syd- och Centralasien.

Att kopplas till sådana attacker stärker gruppen och deras ambitioner.

Kan ge svallvågor i väst

Även om IS Khorasan fokuserar på länder i Syd- och Centralasien kan det påverka resten av världen. Frankrike har redan höjt sin terrorhotnivå till den högsta efter attacken.

Enligt experter ligger den verkliga risken i IS förmåga att mobilisera sympatisörer på distans och använda digital teknik för att radikalisera och rekrytera, vilket utgör ett hot mot Europa och västvärlden.