18 döda när nödhjälp avstyrt tumultet


Nödhjälp på väg mot Gaza. Det är oklart vilken hjälpsändning som Hamas hävdar orsakade dödsfallen. Bilden är från i måndags.


Hamas hävdar att 18 personer omkommit i en olycka kopplad till luftburen nödhjälp till Gazaremsan. Bland offren finns både personer som drunknat när de försökt bärga paket med hjälpsändningar från havet och andra som trampats ihjäl i tumultet, enligt islamiströrelsen, som styr i området.

Uppgiften har inte bekräftats av några oberoende medier eller av Israel, som ligger i krig med Hamas sedan den terrorstämplade rörelsens attack den 7 oktober, då fler än 1 100 mestadels civila israeler dödades och fler än 200 togs som gisslan.

Efter attacken inledde Israel ett intensivt bombardemang och en markoffensiv mot Gaza, som hittills har dödat över 32 000 människor, enligt det Hamasstyrda hälsodepartementet.

Hamas uppmanar nu omvärlden att sluta leverera nödhjälp från luften. Israel anklagas för att blockera hjälpkonvojer från att ta sig in i Gaza landvägen.