Assanges viktiga meddelande: Avvaktar utlämning?


Aktivister demonstrerar för Wikileaksgrundaren Julian Assange i London i februari. Arkivbild.


Får han överklaga utlämningsbeslutet? Den fängslade Wikileaksgrundaren Julian Assange får i dag besked om huruvida han får klaga på ett tidigare beslut om att lämnas ut från Storbritannien till USA.

Två högt uppsatta domare i London väntas vid lunchtid ge besked om 53-åringen får överklaga utlämningsbeslutet som undertecknades av den dåvarande inrikesministern Priti Patel 2022.

Julian Assange har flera gånger tidigare försökt stoppa utlämningen och överklaga beslutet.

Från ambassad till fängelse

I USA väntar bland annat ett spionåtal på 17 punkter och en åtalspunkt om datamissbruk, skriver AP. Skulle Assange utlämnas riskerar han ett mycket långt fängelsestraff för de publiceringar Wikileaks gjorde 2010. I de hundratusentals militära och diplomatiska dokument som läcktes via sajten avslöjades bland annat hemliga detaljer om USA:s krig i Irak och Afghanistan.

Julian Assange är australisk medborgare och sitter sedan fem år tillbaka fängslad i det brittiska fängelset Belmarsh. Innan dess tillbringade han sju år på Ecuadors ambassad i London. Dit tog han sin tillflykt för att få asyl och undvika utlämning till Sverige, på grund av misstankar om sexualbrott under ett besök i Stockholm. Den svenska utredningen lades ner 2019.

Andra vägar?

Får Assange nej från domarna i London finns en möjlig ytterligare utväg: han kan överklaga till Europdomstolen (ECHR) i Strasbourg. Men det anses inte helt säkert att brittiska myndigheter väntar med en utlämning tills en sådan process är klar.

Förra veckan florerade uppgifter om att en annan utväg skulle kunna vara på gång: Justitiedepartementet i Washington DC överväger att låta Assange erkänna sig skyldig till ett mindre allvarligt brott, att ha handskats vårdslöst med hemligstämplad information, skriver The Wall Street Journal. Därmed skulle han kunna släppas ur det brittiska fängelset och undgå utlämning. Det är dock oklart om USA gått vidare på den linjen