Black out: En potentiell orsak till broraset


Klockan 01.30 rasade en bro i Baltimore efter att ett containerfartyg körde in i det.

Navigationsfel, ”black out” eller den mänskliga faktorn kan ha spelat in.

– Allt kan ju hända, och det är olyckligt att detta skedde, säger Marco Svantesson, chef på Sjötrafiktjänsten VTS.

  • Ett containerfartyg från Singapore kolliderade med Key Bridge i Baltimore, vilket ledde till att bron fullständigt rasade. Räddningstjänsten inledde en sökinsats efter 20 personer.
  • Fartyget kom ur kurs, men anledningen till detta är oklart. Möjliga orsaker inkluderar en ”black out” (där all motoreffekt försvinner), navigationsfel, eller mänskliga misstag.
  • Chefen för VTS (sjötrafikstjänsten), Marco Svantesson, påpekar att sådana incidenter inte bör inträffa och att det finns rutiner för att förhindra dem, exempelvis att sänka hastigheten eller förbereda för nödankring.

Det Singapore-flaggade containerfartyget Dali var på väg in i Baltimores hamn när det krockade med Francis Scott Key Bridge. Bron, som är över två kilometer lång, rasade fullständigt – bilar och människor följde med ner i vattnet. Inom kort var räddningstjänsten på plats och inledde en sökinsats efter 20 personer.

– Det enda jag vet i nuläget är att fartyget lämnat färdleden och träffat bropelaren. Det kan bero på flera saker, säger Marco Svantesson.

Hur det kom ur kurs är oklart. Varken rederiet eller polisen har uttalat sig om vad som orsakat kollisionen. Det kan bero på en ”black out”.

– Då försvinner all kraft, all motoreffekt. Då blir fartyget i princip omanövrerbart, säger Marco Svantesson.