Dollarstore säljer farliga leksaker


Innehåller höga halter av bly, kadmium och ftalater: Sticker ut

Bild

Dollarstore säljer leksaker, elektronik och förpackningar med hormonstörande och cancerframkallande ämnen. Det trots att Kemikalieinspektionen försökt få lågprisjätten att sluta sälja giftiga produkter i över tio år, visar en granskning av Handelsnytt. De farliga ämnena har hittats i varuprover på alltifrån leksaker, elektronik och förpackningar.

– De har inte prioriterat det, säger Karin Rumar, inspektör på myndigheten till Aftonbladet.

Sammanfattning

  • Dollarstore anklagas för att sälja produkter innehållande skadliga kemikalier som bly, kadmium och ftalater, enligt en granskning av Handelsnytt.
  • Kemikalieinspektionen har sedan över ett decennium hittat otillåtna halter av giftiga ämnen i produkter sålda av Dollarstore.
  • Dollarstore har pålagts företagsboter fyra gånger och har nyligen tvingats betala 300 000 kronor i böter för att ha sålt giftiga produkter.

Sammanfattningen är gjord med stöd av AI-verktyg från OpenAI och kvalitetssäkrad av Aftonbladet. Läs vår AI-policy här.

I över tio år har Kemikalieinspektionen utfört kontroller på Dollarstores svenska butiker. Varje år har myndigheten hittat en uppsjö av produkter med för höga halter av giftiga kemikalier.

De farliga ämnena har hittats i varuprover på alltifrån leksaker, elektronik och förpackningar,

– Det vi brukar hitta dem i är billig elektronik som är ”no-brand”, alltså inte från kända varumärken och i mjuk plast och leksaker som till exempel badbollar, säger Karin Rumar.