Låsta positioner i diskussionen om vapenvila i Gaza


Kriget fortsätter. Flyende palestinier på väg söderut från staden Gaza i måndags.


De senaste medlarförslagen om vapenvila i Gazakriget övertygar varken Israel eller Hamas. Båda sidor håller fast vid tidigare krav.

Huvuddragen för ett eldupphör är desamma som för den veckolånga vapenvila som upprätthölls runt månadsskiftet november-december: vapnen tystnar, Hamas släpper israelisk gisslan samtidigt som Israel släpper palestinska fångar på Västbanken.

Men i en kommuniké sent på måndagen meddelar den terrorstämplade palestinska rörelsen att medlarnas senaste förslag från förhandlingar i Qatar inte går tillräckligt långt, rapporterar nyhetsbyrån AP. Det handlar då både om vilka som ska släppas ur israeliska fängelser och om israeliska reträtter i Gazaremsan.

Israels linje är likadan, fast från andra hållet. Landet tycker att Hamas måste pressas hårdare, både militärt och i förhandlingarna. Man är inte beredd att åta sig en längre, mer fullödig vapenvila och reträtt, eftersom det enligt Israel skulle möjliggöra för de palestinska miliserna att återhämta sig och omgruppera sina styrkor.

Israel menar också att resolutionen i FN:s säkerhetsråd i måndags, som kräver en snabb vapenvila, signalerar att Hamas kan lita sig tillbaka i väntan på att internationellt tryck ska hejda de israeliska offensiverna.

– Budskapet som nu skickats till Hamas är att de inte behöver ha bråttom, säger utrikesminister Israel Katz till landets militärradio.