Ny president i Senegal lovar att regera ödmjukt


Bassirou Diomaye Faye höll en presskonferens i Dakar på måndagen.

Senegals nye president Bassirou Diomaye Faye lovar att styra med ödmjukhet och bekämpa korruption.

Det sade han vid en presskonferens på måndagen.

Bassirou Diomaye Faye, 44 år, blir Senegals nye och hittills yngste president. Något officiellt valresultat finns ännu inte, men hans motståndare i valet har förklarat sig besegrade och tidigare kolonialmakten Frankrikes president Emmanuel Macron har gratulerat till segern.

Sent på måndagen uttalade sig den nye presidenten för första gången efter valet under en presskonferens där hans besked var att folket röstat för förändring.

– Jag lovar att styra med ödmjukhet och transparens och att bekämpa korruption på alla nivåer. Jag lovar att ägna mig helhjärtat åt att bygga upp våra institutioner, sade Bassirou Diomaye Faye vid en presskonferens i Dakar på måndagen.

Enligt preliminära resultat är Faye tydligt före motståndaren Amadou Ba. Officiella valresultat väntas före slutet av veckan.

Bassirou Diomaye Faye släpptes ur fängelse bara tio dagar före söndagens val, efter att en kontroversiell amnestilag klubbats igenom. Det gjorde han tillsammans med andra som fängslats under politiska demonstrationer eller av politiska skäl.

Lagen har kritiserats eftersom den innebär att tjänstemän och poliser som dödat eller misshandlat demonstranter också går fria.

Det är första gången sedan landet blev självständigt från Frankrike 1960 som en oppositionskandidat har vunnit i den första röstningsomgången i presidentvalet.