Ökad trygghet i Europa efter terrorattacken i Moskva


Italien meddelade idag att de kommer att öka polisnärvaron under påskhelgen. Närvaron kommer att förstärkas vid ”känsliga” platser som turistattraktioner runt om i landet.

Beskedet kommer bara en dag efter att Frankrike höjde terrorhotnivån till den högsta efter terrorattacken i Moskva. Den höjda nivån tillåter ökad militär patrullering på allmänna platser som flygplatser, tågstationer och religiösa platser.

Enligt Frankrikes president Emmanuel Macron har terrorgruppen IS försökt att utföra attacker i Frankrike de senaste månaderna.

Norge: Beväpnad polis under påsken

I grannlandet Norge kommer polisen, som vanligtvis arbetar obeväpnad, att bära vapen under påsken.

Polisen uppmanar människor att fira påsk som vanligt trots den ökade närvaron. Polisen kommer att vara beväpnad mellan den 27 mars och 2 april. Hotnivån i Norge som helhet är oförändrad och det finns inget konkret hot för närvarande.

Serbien: Fler poliser i Belgrad

Under helgen har invånarna i Belgrad sett poliser patrullera med maskingevär på gatorna. Enligt Serbiens president Aleksandar Vucic kommer både uniformerade och civilklädda poliser övervaka sportarenor och köpcentrum i huvudstaden, enligt AP.

Sverige: Ingen förhöjd terrorhotnivå

Säpo meddelar att Sverige inte kommer att höja terrorhotnivån efter terrorattacken i Moskva.

För närvarande ligger terrorhotnivån i Sverige på fyra (högt hot) på en femgradig skala.