Radikala islamister bakom terrorattacken i Moskva enligt Putin


IS Khorasan, baserade i Afghanistan, har erkänt att de låg bakom den blodiga terrorattacken mot ett konserthus i Moskva på fredagen. Vladimir Putin har inte kommenterat uppgifterna utan har istället hävdat att spåren från attacken leder till Ukraina.

I ett TV-sänt tal under måndagskvällen sa den ryska presidenten att terrorattacken utfördes av ”radikala islamister” och att attentatet var skrämmande.

Terrorattack i Moskva

  • Fransk militär

    Förhöjd säkerhet i Europa efter terrorattacken i Moskva

  • Amerikansk expert förklarar varför IS attackerar Ryssland.

    Därför vill IS slå till mot Ryssland

”Vi vet att brottet begicks av radikala islamister, vars ideologi den islamiska världen själv har bekämpat i århundraden”, sa han.

I samma uttalande hävdade han också att terrordådet i Moskva är en del av Ukrainas attacker mot Ryssland.

”Naturligtvis är det nödvändigt att undersöka varför terroristerna försökte ta sig till Ukraina efter att ha begått brottet. Vem väntade på dem där?”

Ukraina: Inte inblandat i attacken

Ukrainas presidentkansli förnekade snabbt att landet hade något att göra med attacken.

”Låt oss vara tydliga, Ukraina hade absolut ingenting att göra med dessa händelser”, skrev Mykhailo Podoljak, rådgivare till president Volodymyr Zelenskyj, på Telegram.

Vita huset i Washington underströk också att attacken var fruktansvärd men att det inte fanns några indikationer på att Ukraina hade något med den att göra.

Enligt den ryska statskontrollerade tidningen RT har 139 personer dött och 97 skadats i terrordådet.