FN uppmanar till internationellt ingripande i Sahel-regionenFN uppmanar till internationella åtgärder för att förhindra tvångsförflyttningar i Sahelregionen, där bland annat Burkina Faso, Mali och Niger ingår. Över 3,3 miljoner människor har tvingats fly från sina hem på grund av konflikter de senaste åren. FN:s flyktingorgan UNHCR är djupt oroat över den snabbt växande humanitära krisen i området.

Sahelregionen har drabbats av jihadistiskt våld och instabilitet under flera år. Mali har sedan 2012 drabbats av grupper med kopplingar till terrorrörelserna al-Qaida och IS, medan Burkina Faso har drabbats av två militärkupper under 2022. Miljoner människor lever under svåra förhållanden i området, och över 500 000 personer har flytt utomlands.

UNHRC uppger att man behöver 443,5 miljoner dollar för att möta de akuta humanitära behoven i Sahelregionen. Situationen är allvarlig, och internationella åtgärder behövs för att förhindra ytterligare lidande i området.