Perseus Karlströms första mästerskapsguld gav Sverige första medaljen i EM i friidrott


– Det var härligt. Det har varit en lång resa att komma till toppen och det var verkligen tufft idag. Jag var helt ovetande om hur stor ledning jag hade, det var omöjligt att titta bakåt, säger Karlström till SVT Sport om hur det kändes inne på stadion.

Karlström gjorde en segergest när han närmade sig mållinjen och uttryckte sin glädje innan han la sig på löparbanan. Sedan utförde han några armhävningar och tog tag i en svensk flagga.

– Det var otroligt tuffa förhållanden, precis som jag hoppats på. Jag kände att det var mitt lopp och väntade på att McGrath skulle tröttna i värmen, han pressade sig till gränsen och blev för ivrig i den heta temperaturen, säger Karlström.

Karlström gjorde några ryck under den första milen men blev snart ikappkommen. Strax efter halva loppet lyckades spanjoren Paul McGrath (som har irländskt och skotskt ursprung) skaffa sig en liten ledning på fem sekunder. Kort därefter fick McGrath sin första varning.

”Han var mycket starkare”

– Jag hade inte tillräckligt stor ledning mot Perseus, en av världens bästa gångare. Han var mycket starkare, säger McGrath.

Vid 14 km lyckades Karlström komma ikapp och några kilometer senare gjorde svensken sitt avgörande ryck och pressade mot målet inne på olympiastadion.

– Äntligen är det första guldet här, något han har kämpat för. Det var en stabil prestation med stökiga vätskekontroller, säger mamman och tränaren Siv Karlström, som inte kunde ge sin son vikingahjälmen i tyg förrän långt efter loppet.

Det här var Karlströms första guld i OS, VM och EM räknat. Tidigare hade svensken tagit fyra VM-medaljer och ett EM-silver.

KLIPP: Här tar Karlström över ledningen och rycker i guldloppet

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Se när Perseus Karlström gör ett guldryck i 20-kilometersloppet. Foto: Christine Olsson/TT