Vi vill lagstifta om gigarbetare: ”Daglönare”Artikeln handlar om Vänsterpartiets förslag att lagstifta så att appbolag tvingas bli arbetsgivare i Sverige. Partiets toppkandidat till EU, Jonas Sjöstedt, argumenterar för att bolagen inom den så kallade gigekonomin ska ge sina arbetare anställningar istället för att de ska vara egenanställda eller daglönare utan reglerad arbetstid eller trygghet.

Enligt Vänsterpartiet är det viktigt att företag som exempelvis levererar mat eller kör taxi för appbolagen ska omfattas av den svenska modellen och regelverk för anställningar. Partiet ser det nuvarande systemet som ett sätt för bolagen att undvika sina ansvar och ersätta traditionella anställningar.

Jonas Sjöstedt betonar att gigekonomin riskerar att få inflytande över flera branscher och att arbetarna, som kan jobba 13 timmar om dagen sex dagar i veckan, inte har en plats på den svenska arbetsmarknaden. Han pekar även på hur vinsterna från deras arbete går till företagsägare istället för att ge arbetarna en rimlig ersättning.

Vänsterpartiet vill därför se en förändring där appbolag blir ansvariga för att erbjuda sina arbetare säkra och trygga anställningar i enlighet med svensk lagstiftning.