Ytterhögerns tillväxt – önskar splittra Belgien i tvåArtikeln berättar om det politiska läget i Belgien inför det kommande valet. Efter helgens val kan det vara möjligt att nästa premiärminister blir en flamländsk separatist, och det starkt invandringsfientliga ytterhögerpartiet Vlaams Belang förväntas bli störst i hela landet.

Det finns en ökad polarisering i politiken i Belgien, och det kan göra regeringsbildandet svårt. Det föreslås att landet kan komma att delas upp i två delar, vilket skulle kräva samtal mellan de flamländska och vallonska styrena. Det finns också en diskussion om Flanderns andra separatistparti, NVA, och dess eventuella roll i regeringen.

Det finns olika politiska partier i Flandern och Vallonien, vilket komplicerar regeringsbildandet. För närvarande sitter en sjupartikoalition vid makten, men med ökande politisk polarisering kan det vara svårt att hitta en majoritet i regeringen. Belgien är språkligt och politiskt delat mellan Flandern och Vallonien, och valen som hålls kommer att påverka hela landets politiska landskap.