Putins anhängare i EU-parlamentetEnligt en artikel från Politico har 30 EU-parlamentariker valt att stå på Rysslands sida i olika EU-resolutioner som uttrycker stöd för Ukraina eller kritik mot Ryssland. Bland dessa parlamentariker finns lettiska Tatjana Ždanoka, som har anklagats för att vara en spion för Ryssland men hävdar att hon är en ”agent för fred”. Även Maximilian Krah, från det högerextrema Alternativ för Tyskland, har hamnat i kontroverser och har uttryckt stöd för samarbete mellan Ryssland, Kina, Brasilien och EU istället för ett nytt kallt krig under USA:s ledning. Marcel de Graaff från Forum för Demokrati har lämnat en högerextrem grupp i protest mot att den var ”för antirysk”. På vänsterkanten återfinns Clare Daly och Mick Wallace, som har röstat emot resolutioner som förespråkar att ställa Ryssland till svars och har anklagats för att sprida rysk desinformation och propaganda enligt Ukrainas säkerhetstjänst. Daly har beskrivit invasionen av Ukraina som ett ”amerikanskt Natos proxykrig” och hävdat att Ryssland provocerades till att invadera.