Polisen är tacksam och glad över säkerhetszonenArtikeln handlar om att polisen i Norrköping har infört landets första säkerhetszon i stadsdelen Hageby efter ett dubbelmord. Säkerhetszonen ger polisen ökade befogenheter för visitation och en vecka senare har närmare 100 personer stoppats och visiterats. Enligt biträdande lokalpolisområdeschef Helena Fridén är invånarna och de verksamma i Hageby tacksamma och glada för den ökade tryggheten.

Även om enstaka personer har reagerat negativt på att bli visiterade, har kontrollerna ännu inte lett till några vapenbeslag, men ett narkotikafynd. Den 3 juni hittades två män ihjälskjutna i en lägenhet i Hageby och en man i 20-årsåldern har häktats misstänkt för mordet. Stadsdelen har tidigare skakats av flera grova våldsbrott.

Säkerhetszonen är tänkt att öka tryggheten och försvåra för kriminella att begå våldsbrott och gäller fram till den 18 juni. Polisen kommer att överväga en förlängning när datumet närmar sig, men betonar vikten av att vara restriktiva och varsamma med integritetskränkningar.