Statliga stiftelsen stoppar gräddfilen till bostäderEn statlig stiftelse vid namn Allmänna Barnhuset har hamnat i blåsväder efter en granskning av Hem & Hyra som avslöjade att barn till ledningen och anställda gynnades med förtur till attraktiva lägenheter i centrala Stockholm. Efter Aftonbladets och Hem & Hyras rapportering om skandalen, har stiftelsen beslutat att ändra sina regler. Anställda och nära anhöriga får inte längre möjlighet att få lägenheter i stiftelsens fastigheter, och man kommer att återgå till att använda Stockholms stads bostadsförmedling för att fördela särskilda ungdomslägenheter.

Generalsekreteraren Cecilia Sjölander har tillfälligt sjukskrivits, och en tillförordnad chef har utsetts för att stärka verksamhetens ledning. Stiftelsen kommer även att ha en extern fastighetsförvaltare som ansvarar för att förmedla och förvalta lägenhetsbeståndet. Dessutom har man infört ytterligare åtgärder för att säkerställa efterlevnaden av nya policyn, inklusive årlig extern revision.

Det har även framkommit att stiftelsen har rätt att hyra ut eller nyttja upp till fem lägenheter för personer kopplade till deras egen verksamhet, under begränsad tid och utan besittningsskydd. Allmänna Barnhuset är en stiftelse som grundades redan 1633 och arbetar för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Styrelsen består av ledamöter som utses av regeringen, och man arbetar för att återupprätta förtroendet som skadats av denna händelse.