Avslöjade mejl avslöjar förnekat kontakt med regeringen om ’Kalla Fakta’-anmälan


Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) hade den 8 maj ett möte med Regeringskansliet där de informerades om att de avsåg att agera mot ”Kalla Faktas” granskning av SD:s anonyma nätkonton.

I ett detaljerat mejl till Försvarsdepartementet, som SVT tagit del av och som tidningen Altinget var först att rapportera om, framgår det att myndigheten planerade att kräva att TV4 klippte bort MPF:s experter från inslaget.

Myndigheten anmälde ”Kalla Fakta” till Granskningsnämnden och senare ändrade deras högste chef Magnus Hjort anmälan och tog tillbaka kravet på att klippa inslaget.

När SVT intervjuade Magnus Hjort dagen efter anmälan förnekade han att de hade haft kontakt med Regeringskansliet i samband med programmet.

Hjort skickade dock ett sms till Johan Berggren, statssekreterare hos ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M), där han informerade om att TV4 och Ekot skulle intervjua honom med anledning av MPF:s anmälan till granskningsnämnden.

Enligt presschefen Mikael Östlund från MPF har det inte funnits någon diskussion med regeringskansliet där de försökt påverka Hjort. Östlund förklarar att det var en ren information till regeringskansliet från MPF.

Generaldirektören brukar inte informera departementet när han gör intervjuer, men eftersom detta varit en stor händelse med mycket mediebevakning så valde de att informera i detta fall.

Om du har mer information, kontakta knut.rognerud@svt.se och kristoffer.tornmalm@svt.se