Begränsa rysk rörelsefrihet: EU och NatoArtikeln handlar om att åtta EU-länder föreslår att EU ska införa restriktioner för ryska diplomater, för att stoppa dem från att röra sig fritt inom EU. Enligt brevet som skickats till EU:s utrikeschef Josep Borrell, anser länderna att den fria rörligheten för ryska diplomater inom Schengenområdet underlättar ”elakartade aktiviteter”. Länderna som undertecknat brevet är Tjeckien, Danmark, Estland, Lettland, Litauen, Nederländerna, Polen och Rumänien och de hoppas att åtgärden kan minska möjligheterna för ryska agenter att verka. Även inom Nato diskuteras liknande åtgärder mot rysk underrättelsepersonal på grund av rapporter om misstänkta påverkansaktioner, desinformation, sabotage och cyberattacker. Natoländernas försvarsministrar kommer att diskutera frågan om stärkta restriktioner för ryska diplomater vid ett möte i Bryssel.