Nya rådet: Gravida rekommenderas att inte äta Vätternfisk mer än tre gånger om året


För gravida, barn, ungdomar, ammande kvinnor och de som planerar att bli gravid rekommenderas att inte äta fisken mer än två till tre gånger per år. För andra personer är det ok att äta fisken upp till tolv gånger per år.

”Kan skada hälsan på lång sikt”

– Fisk är generellt nyttigt och de flesta människor äter för lite fisk. Men vissa fiskar från vissa sjöar kan innehålla förhöjda nivåer av miljögifter som kan vara skadliga för hälsan på lång sikt, säger toxikologen Sabina Litens Karlsson från Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Kräftorna är ätbara

Alla fiskarter som undersökts inom Vätternvårdsförbundets miljöövervakningsprogram visade förhöjda halter av PFAS. Främst gäller detta abborre och röding. Tidigare fanns redan rekommendationer för att vara försiktig med att äta röding, men nu gäller detta för all fisk från Vättern.

Kräftor från sjön anses vara säkra att äta. Det rekommenderas dock att de kontrolleras noggrant under sommarsäsongen.