Får första gången hjälpArtikeln handlar om Danmarks statsminister Mette Frederiksen som har blivit överfallen i centrala Köpenhamn för en vecka sedan. Trots att hon inte känner sig helt sig själv efter attacken, förnekar hon att det har påverkat hennes arbete som statsminister. Under fredagen visade hon sig offentligt för första gången sedan händelsen och berättade att hon har fått professionell hjälp för första gången i sitt liv.

Mette Frederiksen berättade att hon inte blivit rädd för att gå ut på gatorna, men att något fundamentalt har skakats om. Hon underströk vikten av att inte förstöra det fantastiska landet Danmark och påpekade att hon inte är ensam om att ha blivit överfallen.

En kvinna i publiken frågade varför Mette Frederiksen inte använder sitt kön mer aktivt i debatten. Statsministern skrattade åt frågan men betonade att en del av den kritik hon och tidigare statsministern Helle Thorning-Schmidt har mottagit kan vara relaterad till deras kön.

När det kommer till frågan om avgång, sa Mette Frederiksen att hon inte planerar att utlysa nyval i Danmark och att hon inte kommer att avgå förrän hon blir bortröstad. Attacken mot henne utfördes av en berusad och narkotikapåverkad man på ett torg i Köpenhamn. Mannen har gripits och häktats, och i förhör har han uttryckt ånger och beskrivit Frederiksen som en bra statsminister.