Svenskar som kan få EU:s toppjobb



En ny svensk EU-kommissionär ska snart utses och det finns många spekulationer om vem det kan bli. Bland de namn som nämns finns bland annat EU-minister Jessika Roswall, migrationsminister Maria Malmer Stenergard, EU-parlamentariker Tomas Tobé, finansminister Elisabeth Svantesson, handels- och biståndsminister Johan Forssell, tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt, M:s partisekreterare Karin Enström, tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt och närings- och energiminister Ebba Busch.

Ebba Busch har tidigare avböjt att bli EU-kommissionär och betonar att hon har mycket kvar att göra som partiledare för KD i Sverige. Trots att den nuvarande kommissionären, socialdemokraten Ylva Johansson, har gjort ett bra jobb måste hon sluta i höst och Ulf Kristersson vill byta ut henne.

Det finns vissa krav för den som blir EU-kommissionär, som att ha ministererfarenhet, ett brett kontaktnät och vara skicklig på förhandlingar. Dessutom är det viktigt att kunna tala engelska och gärna fler språk. I slutändan är det regeringen som nominerar kommissionären, oftast någon gång under sensommaren.