Tillbaka till verkligheten: Statsministern och hans kollega på väg hem


Hamid Noury, dömd för grovt folkrättsbrott, kommer att utväxlas till Iran enligt iranska myndigheter.

Samtidigt skriver statsminister Ulf Kristersson (M) på X att den tillfångatagna svensken Johan Floderus är på väg hem – tillsammans med ytterligare en svensk medborgare:

”Det är med glädje jag kan meddela att Johan Floderus och Saeed Azizi nu är på ett plan hem till Sverige, och snart ska få återförenas med sina familjer”.

Johan Floderus jobbade med biståndsfrågor i EU när han för drygt ett och ett halvt år sedan fängslades i Iran – efter att regeringen anklagat honom för spioneri.

”Brickor i ett cyniskt förhandlingsspel”

I en video postad på X talar statsminister Ulf Kristersson (M) om regeringen och säkerhetstjänstens arbete med att få de svenska fångarna frisläppta.

– Iran har gjort dessa svenskar till brickor i ett cyniskt förhandlingsspel med syfte att få den iranska medborgaren Hamid Noury släppt från Sverige, han är dömd till livstids fängelse för grova brott i Iran på 80-talet, säger han.

– Det har hela tiden stått klar att den här operationen skulle kräva svåra beslut, nu har regeringen fattat de besluten.

”Bästa resultatet man kunde hoppas på”

Rouzbeh Parsi, Iranexpert vid Utrikespolitiska institutet, säger att om man kollar till hur det sett ut i andra länder där deras medborgare suttit fast i Iran så har någon typ av fångutväxling oftast löst situationen.

– Man kan säga att det fanns både förhoppning farhågor och rätt höga odds.

– Ser man det ur ett humanitärt perspektiv så var väl det här så gott som det bästa resultatet man kunde hoppas på. Det vill säga att i alla fler om inte alla svenska medborgare som sitter fast i Iran frisläpps, men det kommer såklart till ett pris att man behöver släppa den folkrättsdömde Hamid Nouri.

Texten uppdateras.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hör statsminister Ulf Kristersson om att livstidsdömde Hamid Noury växlas mot Johan Floderus. Foto: Regeringskansliet