Just nu är Nordkorea självsäkert.Artikeln handlar om det pågående propagandakriget mellan Nord- och Sydkorea. Nordkorea har skickat tusentals ballonger fyllda med skräp och bajs över gränsen till Sydkorea som en del av den psykologiska krigföringen. Nordkoreakännaren Niklas Swanström varnar för att konflikten kan eskalera, då Nordkorea är självsäkert och har starka relationer med Ryssland och Kina. Han förutspår att Nordkorea kan försöka provocera Sydkorea vid de maritima gränserna.

Sedan slutet av maj har över 1 000 nordkoreanska ballonger nått Sydkorea, och konflikten mellan länderna har även innefattat varningsskott och gränskränkningar. Kommunikationen mellan länderna är bristfällig, och det finns en ökad risk för provokationer och fientligheter. Formellt sett är Nord- och Sydkorea fortfarande i krig sedan vapenstilleståndet 1953. Konflikten innefattar även högtalare som sänder ut information och musik, vilket Nordkorea ser som hot.

Swanström menar att det är viktigt med direkt kommunikation mellan länderna för att undvika eskalering. Han varnar för att den ökande självsäkerheten i Nordkorea kan leda till farliga handlingar och provokationer mot Sydkorea. Artikeln ger en översikt över konflikten och bakgrunden mellan de båda länderna.