Pressa inte andra att drickaArtikeln diskuterar riskerna med ökat alkoholintag under sommarmånaderna. Trots att många kopplar av med en kall öl eller ett bubbel i solnedgången under sommaren, påpekar experter att detta kan vara problematiskt för vissa människor. För de flesta är det dock helt oproblematiskt att öka alkoholkonsumtionen under sommaren och sedan minska den igen efter säsongen är över.

Enligt experter kan sommardrickande vara särskilt riskabelt för personer med tidigare alkoholberoende eller riskbeteenden. Att fastna i vanor under sommaren kan vara svårt att bryta, och kroppsliga besvär eller psykiskt dåligt mående kan vara varningssignaler för att söka hjälp och ta itu med alkoholproblemet.

För att undvika att fastna i dåliga alkoholvanor under sommaren ger experterna råd om att sätta upp gränser för sig själv, exempelvis att bara dricka alkohol på helger. Det är också viktigt att ha alternativ till alkohol tillgängliga och att inte pressa andra att dricka. Att vara medveten om varningssignaler och sätta upp personliga gränser för alkoholkonsumtionen är nyckelfaktorer för att undvika att hamna i problematiska vanor under sommaren.