Varför bygger Ryssland om stridsvagnar till ”sköldpaddor”?


I mitten av april började de synas, de så kallade ”sköldpaddsstridsvagnarna”, och sedan dess har de blivit allt vanligare. Trots att sikten i fordonet är begränsad och rörligheten för kanonen hindras, handlar det om att få ett bättre skydd mot drönare.

Enligt David Hambling, en brittisk journalist och författare specialiserad på krigföring med drönare, är det stora hotet idag inte längre artilleri eller kryssningsrobotar, utan små drönare.

Drönare överallt

Antalet drönare på slagfältet ökar ständigt. Framförallt har Ukraina ökat produktionen av små, snabba racingdrönare, också kända som FPV-drönare.

Ukraina har rapporterat en produktion på över 100 000 FPV-drönare per månad och det förekommer rapporter om dagliga drönarattacker mot ryska förband på sociala medier. Drönarna är överallt, enligt David Hambling.

Bara Ryssland

Hittills är det endast Ryssland som har börjat använda skal som skydd på sina stridsvagnar mot drönare. Ukraina har däremot förstärkt sina stridsvagnar med extra paneler, även på moderna stridsvagnar från västliga länder.

Det verkar som att ingen har ett tillräckligt bra skydd mot detta nya hot, och alla letar efter en lösning.